Werk

Biografie

Werk
Canticum Amicorum is een vocaal ensemble, dat door mij in het jaar 2001 is opgericht. Het koor is ambitieus en voert op hoog niveau koormuziek uit. In 2004 namen we de cd ‘Proloog’ op. Dit album bevat koorwerken van vaderlandse bodem. Het kamerkoor maakte naam met onder meer uitvoeringen van Bachs Johannes Passion en Hohe Messe en Le Roi David van Arthur Honegger. In 2010 verzorgde het koor de wereldpremière van het “Avontgebet” van Kees Wisse.

Ik ben artistiek leider van de stichting Ars Musica. Deze stichting is een overkoepelend orgaan, waaronder een koorschool, jong meisjeskoor, jong mannenkoor, meisjeskoor, concertkoor, kamerkoor en orkest vallen. Ik ben dirigent van het concertkoor, kamerkoor en orkest. Het concertkoor is een amateurkoor van hoog niveau dat op projectbasis repeteert. Het koor is specifiek gericht op de geoefende amateurzanger die naast het eigen koor extra uitdaging ambieert. Het kamerkoor is een professioneel ensemble, dat indruk maakte met uitvoeringen van de Choralpassion van Hugo Distler, een Schubertiade en het programma Hoop doet Leven met muziek rondom het levenseinde. In 2013 werd BACH AAN HET WOORD als meerjarentraject gelanceerd. Het orkest presenteert zich als jong, bevlogen en accuraat professioneel orkest, dat zich richt op koorbegeleidingen, maar ook als eigen producties ten gehore brengt. Een greep uit de recensies: “Het orkest bekleedt in de Mis van Hummel een meer dan begeleidende rol. Voortdurend prikken korte soli van de blazers (hobo, klarinet!) door de koorklank heen om ons niet te laten vergeten, dat Hummel wel raad wist met het symfonieorkest. Opvallend mooi en verzorgd uitgevoerd, deze uitvoering door het orkest Ars Musica.”

Merwe’s Oratorium Vereniging staat sinds 2006 onder mijn leiding. Het koor zette bijzondere uitvoeringen neer van bekende werken als ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms, de Hohe Messe van Bach en Rossini’s “Petite Messe Solennelle’. Maar ook onbekender repertoire wordt regelmatig met succes geprogrammeerd. Zo werden ‘The company of heaven’ van Britten en de ‘Messe Solennelle’ van Berlioz met veel overtuiging vertolkt.

Vanaf mei 2009 dirigeer ik Toonkunst Wageningen. Het koor is één van de grotere concertkoren in de provincie Gelderland. Tijdens het najaarsconcert in 2009 maakte het koor veel indruk met de vertolking van ‘Dona nobis pacem’ van Peteris Vasks. De semi-geënsceneerde uitvoering van Dido en Aeneas (Purcell) in 2011 oogste veel bewondering en lof. “De voortdurende aandacht voor articulatie en klankvorming in het koor heeft zijn sporen duidelijk achtergelaten, mooi te horen bijv. in het ijle ‘voca me’ en het compact gezongen ‘Hostias’”, aldus de recensent na de uitvoering van het Mozarts Requiem.

In januari 2014 werd ik aangesteld als dirigent van het Zeeuws Vocaal Ensemble. Het Zeeuws Vocaal Ensemble uit Goes werd door Kees van Eersel opgericht in 1988 met als doel het op goed niveau uitvoeren van wereldlijke en geestelijke koormuziek van de Middeleeuwen tot nu. Het koor trad op voor radio en tv en maakte concertreizen naar Engeland, Duitsland, België, Letland en Litouwen.