Datum: 17 / sep / 2016
Tijd: 20:00

Concert in de Doelen

De Doelen Rotterdam

Mendelssohn en Schubert door Ars Musica

In een brief van 30 juli 1838 belooft Felix Mendelssohn-Bartholdy zijn vriend Ferdinand David een nieuw werk: “Ik zou graag een vioolconcert voor je maken vóór de volgende winter; één in E klein zit in mijn hoofd, waarvan het begin me geen rust laat!”. Maar pas in de zomer van 1844 vindt het wonderkind de nodige tijd en rust het werk in Bad Soden af te maken. Al snel kreeg het vioolconcert een plaats in de kanon van de grote muziekwerken: niet alleen werd het één van de drie grote romantische vioolconcerten voor violisten, maar het diende ook als voorbeeld voor een reeks vioolconcerten die hierna werd gecomponeerd door talrijke componisten.

Het vioolconcert kent met de internationale topsoliste Carla Leurs een warm pleitbezorger.

Schuberts bekendste symfonische werk is onaf. Of toch niet? Zijn Achtste symfonie, ‘Unvollendete’ heeft twee voltooide delen plus een bonus van twintig maten. Die twee delen zond hij als bedankje naar een muziekvereniging die hem tot erelid benoemde. Misschien beschouwde Schubert de symfonie wel als klaar. Het mysterie zal wel nooit worden opgelost. Maar in alle gevallen is de Unvollendete een majestueus werk vol inventieve melodieën.

Het aanstormende Ars Musica Orkest brengt beide componisten samen, maar treed ook op als begeleider van een drietal koorwerken van Mendelssohn.

Ars Musica Orkest
Ars Musica Concertkoor
Ars Musica Koorschool
Patrick van der Linden dirigent
Carla Leurs viool
Mendelssohn Vioolconcert in E klein, opus 64
Mendelssohn Psalm 55 (“Hör mein Bitten”) / Psalm 114 (“Da Israel aus Egypten zog”) / Verleih uns Frieden
Schubert Symfonie 8 (“Unvollendete”)