Datum: 10 / okt / 2014
Tijd: 20:30
Adres: Grotestraat 58, Ede

BACH AAN HET WOORD

Oude Kerk, Ede

Na het succes dat Kamerkoor Ars Musica in 2013 boekte met het meerjarenconcept BACH AAN
HET WOORD, wordt deze lijn voortgezet in deze concerten. Centraal in dit concept staat het hoorbaar maken van muzikale en tekstuele lijnen vanuit de kerkmuziek van Bach richting muziek uit andere tijden. Zo past de geheel nieuwe compositie ‘Vater Unser’ van Dirk Zwart geheel in het totaalprogramma dat is gemaakt vanuit Bachs motet BWV 226: ‘Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf’. Het is beslist de moeite waard om het oorspronkelijke motet naast dit nieuwe werk te komen beluisteren. Een avond waarop heden en verleden elkaar treffen en leiden tot een ongekend muzikale belevenis!

Zingt u graag en bent u fan van Bach? Kom dan naar de meezing-workshop Bachkoralen, aanvang 19:30. Samen met de professionele zangers van Kamerkoor Ars Musica en onder de inspirerende leiding van Patrick van der Linden studeert u twee Bachkoralen in. Ook zal er aandacht worden besteed aan achtergrondinformatie over het zingen van Bach’s meesterlijke koralen en krijgt u, zo nodig, tips van de zangers over het juiste stemgebruik.

Na de meezing-workshop Bachkoralen kunt u direct genieten van het prachtige concert van Kamerkoor Ars Musica met als centraal motet BWV 226 ‘Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf’. Een programma met Bach en componisten die geïnspireerd werden door Bach en zijn muziek.

In BACH AAN HET WOORD vormen de geestelijke werken van Bach de spil van het programma. Vanuit het thema van het motet ‘Der Geist hilft unser Schwachheit auf’ worden parallellen getrokken naar composities van Schütz, Wesley, Mendelssohn, Brahms, Cornelius, en Rheinberger. Tevens is er speciaal voor dit programma een opdrachtcompositie geschreven door Dirk Zwart, winnaar van de Te Deum Laudamus-prijs.

Programma:

Bach, motet “Der Geist hilft unsrer Schachheit auf”, BWV 226
Bach, motet “Lobet dem Herrn”, BWV 230
Brahms, motet “Es ist das Heil uns kommen her”, opus 29
Cornelius, “Drie Psalmlieder”, opus 13
Mendelssohn, “Mitten wir im Leben sind”, opus 23
Rheinberger, “Abendlied”, opus 69
Schütz, “Die mit Tränen säen”
Zwart, “Onze Vader”, wereldpremière