Datum: 2 / nov / 2019
Tijd: 15:30
Adres: Steenstraat 2, 4561 AS Hulst

Wachet auf! – Hulst

Sint-Willibrordusbasiliek Hulst

Op 1 en 2 november zal het Zeeuws Vocaal Ensemble tweemaal het concertprogramma met de titel ‘Wachet Auf’ uitvoeren in respectievelijk Kapelle en Hulst. Het programma bestaat uit een samenstelling van muziek uit de barokperiode tot en met het neo-barokke tijdperk. Het programma varieert dan ook enorm; van werken van componisten als Schütz & Schein naar Bach tot en met Pepping, Distler en Willem Vogel. Tegelijkertijd is een duidelijke (tijd)lijn te horen. Met deze programmering laat het Zeeuws Vocaal Ensemble weer zien te staan voor muziekeducatie en het onder de aandacht brengen van de ontwikkeling van de klassieke muziek door de eeuwen heen.

Een aantal instrumentalisten van Ars Musica zal haar medewerking verlenen aan dit concert op violone, violoncello en theorbe, en (kist)orgel.

Toelichting van onze dirigent:  

In 1623, toen de Dertigjarige oorlog woedde, werd Europa verscheurd door de confrontatie tussen protestantse en katholieke volken. Heinrich Schütz en Johann Hermann Schein, goede vrienden met een diepgeworteld luthers geloof, waren grondig in overeenstemming met de geest van hun tijd toen ze deze werken, doordrenkt met soberheid en nederigheid schreven. Toch werden deze twee grote geesten nog steeds gedreven door een brandende passie, heel erg gehecht aan de Italiaanse stijl, met haar directe madrigaalachtige tekstuitbeeldingen en veelstemmigheid.

Het ontroerende Nunc Dimittis (uit Musikalische Exequien) van Schütz, motetten uit het befaamde Israëlis Brünnlein van Schein: ze vormen een bron van inspiratie voor Johann Sebastian Bach. Dit muzikale genie was overigens enkele generaties – net als Schein – muzikaal leider van de Thomasschule en als cantor verbonden aan de Thomaskirche in Leipzig. En net als bij zijn voorgangers Schein en Schütz zijn de Italiaanse invloeden in Bachs motet Komm, Jesu, komm (BWV 229) duidelijk merkbaar, alleen al in de dubbelkorigheid.

Op zijn beurt vormt Bach een inspiratiebron voor generaties componisten na hem tot op de dag van vandaag. In het bijzonder twintigste-eeuwse componisten als Hugo Distler en Ernst Pepping vertalen in hun werken barokke principes naar hun eigen tijd en worden daarom wel tot de neobarokke school gerekend. Distlers Wachet auf is een sensationeel koorwerk en kan gezien worden als één van de absolute hoogtepunten van de a cappella koorwerken uit de eerste helft van de 20e eeuw.

Programma
  • Schütz – Musikalische exequien
  • Schein – Die mit Tränen säen & Da Jakob vollendet hatte
  • Bach – Komm, Jesu komm
  • ​Pepping – Herr, neige deine Ohren
  • Distler – Wachet auf!
  • Willem Vogel – Evangeliemotetten
Kaarten/Toegang

– Volwassene: aan de kerk € 15,- / voorverkoop via onze webshop € 12,50

– Scholieren (tot 21 jaar) & Voltijds studenten (op vertoon van studentenpas) €10,00.

– Kinderen t/m 12 jaar GRATIS

Aanvang:
Kapelle: 20:00 uur, kerk open om 19:30 uur
Hulst:  15:30 uur, kerk open om 15:00 uur